Nuk keni produkte në shportë

Provo

Gjenet më interesante që trashëgojmë nga prindërit tanë

Ju keni sytë ngjyrë kafe si të babait dhe këmbë të gjata si të nënës tuaj. Është e mahnitshme, apo jo? Ne marrim të gjitha karakteristikat tona fizike nga prindërit tanë, si kopje të gjeneve të tyre. Dëshironi të dini se çfarë tjetër keni trashëguar prej tyre?

Kolesteroli i lartë

Shumë persona mendojnë se kolesteroli i lartë lidhet kryesisht me ushqimin që hanë. Pra, nëse doni një jetë të gjatë dhe të lumtur, ju duhet të hani fruta dhe perime dhe të shpenzoni shumë kohë me ushtrime - ose kështu thonë. Sidoqoftë, kolesteroli i lartë ndonjëherë nuk varet nga mënyra e jetese, por nga gjenet tuaja. 1 në 500 njerëz kanë një mutacion të veçantë gjenetik që çon në akumulimin e kolesterolit në venat e gjakut. Këta njerëz kanë nivele të larta kolesteroli edhe nëse nuk hanë gjë tjetër përveç perimeve gjithë jetën e tyre.

Meshkujt trashëgojnë rënien e flokëve nga nënat e tyre

Një nga gjenet përgjegjëse për rënien e flokëve ndodhet në kromozomin X, të cilin meshkujt gjithmonë e marrin nga nënat e tyre. Por mos e fajësoni nënën tuaj për shkak të mungesës së flokëve në kokë - ka shumë gjene të tjera që luajnë rol të rëndësishëm kur bëhet fjalë për rënien e flokëve, duke përfshirë ato që keni trashëguar nga babai juaj. Përveç kësaj, faktorët mjedisorë mund të ndikojnë gjithashtu në humbjen e flokëve.

Suksesi akademik

Kur një nënë qorton fëmijën e saj për një notë të dobët dhe njëkohësisht vë në dukje se ajo ishte shumë më e suksesshme në shkollë, ajo ka të drejtë në një pikë të caktuar. Suksesi akademik është 55% i varur nga materialet gjenetike që kemi trashëguar. Pra, nëse prindërit tuaj kanë qënë nxënës të shkëlqyer, ju keni një potencial më të madh për të qënë të tillë

Dashuria për kafe

A pini shumë kafe? Epo, mund t'i fajësoni gjenet tuaj për këtë! Shkencëtarët kanë bërë një studim për njerëzit që nuk mund të jetojnë pa kafe dhe për ata që nuk kanë nevojë fare. Ata zbuluan se grupi i dytë i njerëzve ka një kombinim të veçantë të gjeneve që i bën ata të absorbojnë kafeinë më ngadalë. Kjo do të thotë se ata nuk e ndjejnë nevojën për kafe, pasi nuk u siguron atyre goditje të energjisë.

Lloji i diabetit të tipit 2 tek të rinjtë

Lloji i diabetit të tipit 2 zakonisht gjendet tek të moshuarit. Por ndonjëherë mund të shfaqet edhe me fëmijët dhe adoleshentët me një mënyrë jetese aktive. Kjo njihet si diabeti i moshuar tek të rinjtë dhe duket se është rezultat i një mutacioni gjenetik, edhe pse dieta e dobët mund të luajë një rol të rëndësishëm.

Daltonizmi është trashëguar nga nëna

Paaftësia për të treguar përveç disa ngjyrave është diçka që shpesh trashëgohet. Geni përgjegjës për këtë zakonisht i jepet një djali nga nëna e tij. Meshkujt janë ata që më së shumti vuajnë nga verbëria e ngjyrave. Ky është rezultat i profilit të tyre gjenetik: nëse problemi shfaqet në kromozomin e vetëm X që u është dhënë nga nëna e tyre, ata nuk mund ta zëvendësojnë atë, ndërsa vajzat kanë një kromozom X të dytë që kanë marrë nga babai i tyre, gjë që u mundëson atyre ta kompensojnë.

Intolerancë ndaj laktozës

Ju mund të habiteni nga fakti që rreth 65% e të gjithë të rriturve kanë një aftësi të zvogëluar për të tretur laktozën, të njohur si sheqer i qumështit. Kjo mund të fajësohet në një gjen të vetëm. Kur një fëmijë është i ri dhe ka nevojë për qumësht për të mbijetuar, trupi i tij liron një enzimë që është përgjegjëse për tretjen e laktozës. Por sapo të rritet, aftësia për të tretur qumështin zvogëlohet. Vetëm një përqindje e vogël njerëzish kanë një gjen që u mundëson atyre të tolerojnë laktozën, që do të thotë se ata mund të kenë qumësht dhe qumështore pa ndonjë problem për pjesën tjetër të jetës së tyre.

Aftësia për të ngarë një makinë

Ne nuk jemi lindur të gjithë me aftësinë për të ngarë një makinë. Sigurisht, ju mund të mësoni të gjitha rregullat dhe madje të kaloni testin e shoferit, por nëse nuk keni një gjen të veçantë që ndikon orientimin tuaj brenda hapësirës, shpejtësinë e reagimeve tuaja dhe kujtesës tuaj, ndoshta nuk duhet të merrni timonin . Duket se ju keni një shans shumë më të madh për vëmendjen tuaj të endur diku tjetër, gjë që gjithashtu rrit mundësinë për të pësuar aksident. Shkencëtarët besojnë se vetëm 30% e popullsisë e kanë këtë gjen.

Shtat- shkurtër

Probabiliteti për të qenë i shkurtër është trashëgimi. Nëse të dy prindërit vuajnë nga kjo gjendje, fëmija gjithashtu ka një shans 50% për të qënë i shkurtër. Por ekspertët besojnë se gjenetika nuk mund të fajësohet për gjithçka. Ata që shpenzojnë më pak kohë para TV kanë një shans më të vogël për t'u bërë të shkurtër.

Popullariteti

Kjo mund të duket e pabesueshme, por sekreti i popullaritetit të individëve mund të fshihet mirë në gjenet e tyre. Hulumtimet e Harvardit kanë ardhur në këtë përfundim pas viteve të hulumtimeve intensive. Ata e kuptuan se ata që kishin informacion të dobishëm në lidhje me burimet e ushqimit apo rrezikut, u janë kushtuar më shumë vëmendje nga rrethanat e tyre që nga fillimi i njerëzimit. Këta njerëz kanë kaluar gjenet e tyre tek fëmijët. Pasardhësit e tyre janë ata që janë të popullarizuar në mesin e shokëve dhe ato me të cilët njerëzit duan të rrijnë. Si filloi të gjitha këto? Nuk dihet ende, por mund të bëhet më e qartë në studimet e mëtejshme.